Gpx

Wat is

Canitrailen

Wat is canitrailen?

Canicross vs Canitrailen

Canicrossen of canitrailen, het is allebei samen met je hond(en) rennen door de natuur. In beide gevallen ben je met je hond verbonden door middel van een heupgordel, elastische lijn en een harnas voor de hond.

Het verschil tussen canicrossen en canitrailen zit hem in de snelheid en afstand. Met canicrossen wordt een afstand van 5 km in een zo’n kort mogelijke tijd afgelegd. Met canitrailen gaan de afstanden vanaf 5 km en is snelheid niet belangrijk.

De laatste jaren is in het hardlopen het trailrunnen ontstaan. Dit houdt niks anders in dan “off-road” lopen. Het lopen op de onverharde paden, (single) tracks en zand. Cani-“trailen” is niks anders dan dat. Het gaat om de beleving en genieten van de natuur en de rust samen met de hond ervaren.

Samenwerken met je hond

Grootste misverstand die er bestaat over het canitrailen is dat je wordt voortgetrokken door je hond. Natuurlijk.. er is een pull maar het is de bedoeling dat je in balans loopt en samenwerkt met je hond. Hiermee wordt bedoelt dat jij als baas het tempo bepaald en niet de hond. En dit vergt oefening, oefening en oefening.

Gpx

Wat heb ik nodig?

Om te starten met canitrailen heb je een paar dingen nodig:

  • Een geschikt en passend tuig voor je hond(en), een elastische lijn en een heupgordel.
  • Natuurlijk voor jezelf lekker zittende hardloopkleding!

Schoenen

Belangrijk! Draag geschikte schoenen. Je zult merken wanneer je de heuvel af rent of als het wat modderig is, “gewone” hardloopschoenen niet afdoende zijn. Zorg voor jezelf en schaf een paar trailschoenen aan. Deze schoenen hebben een beter profiel waardoor je meer grip op de ondergrond hebt.

Water

Het wordt altijd gezegd maar ook hier: neem genoeg water mee voor jezelf en de hond(en). Voor de langere tochten maar VOORAL in de zomermaanden!

Er zijn diverse trailrugzakken of heupgordels te koop waarmee je op comfortabele wijze water kunt meedragen.

Overigens canitrailen wij in de zomermaanden vroeg/laat op de dag (of niet) ivm anders risico op overhitting bij de honden.

Touch k9

Starten met canitrailen?

Vindt je het leuk om te kijken of canitrailen wat voor jullie is? Als je spullen in bezit hebt, dan kun je een keer aansluiten bij een groep. Er worden oproepen geplaatst op Facebook om samen te lopen. Of beter nog plaats je eigen oproep.

Heb je geen ervaring of eigen spullen?

Diverse workshops canicross/canitrail worden gegeven door heel Nederland. Hier leer je beginselen van het canicrossen/canitrailen en meestal kun je materiaal lenen/ testen om te kijken wat voor jullie geschikt is.

Leonie van Touch k9

Je twijfelt: je weet niet of je hond het leuk vindt, wat er bij komt kijken en welke spullen je nodig hebt.

Het volgen van een beginnerscursus canicross geeft jou voldoende basis om daarna alleen of in een groepje aan de slag te gaan.

Leonie is een officiele canicross rundog trainer en heeft veel ervaring met canicrossen. De cursus vindt plaats in de weekenden bij Meijendel, houd haar facebook in de gaten om een plek te reserveren!